Print Options:

Apa süt – sajtos rúdpogácsa

Előkész.1 óraElkész.30 percÖssz.1 óra 30 perc

Tudom, nincs ilyen, hogy sajtos rúdpogácsa. Ez mégis az :)

Apa süt - Sajtos rúdpogácsa

 1 kg liszt
 0,5 kg vaj, nálam Rama, de lehet más is
 2 + 1 db tojás, én az L-eseket részesítem előnyben, de az M-esből sem kell több
 20 deka reszelt sajt, hivatalosan elég a 10 deka is, de nekünk a dupla vált be
 2 deci tejföl
 2 teáskanál só, ezzel csínján, ha a sajt is sós, de nekünk kell ennyi mindenképp
 2 deci tej
 1 teáskanál cukor
 5 deka élesztő
 20 deka sajt a tetejére, ez változó mennyiségű
1

Előkészítünk mindent. Ez hozzám hasonló feledékeny - kapkodóknak fontos, mert a végéről könnyű lehagyni a tojást, vagy kifelejteni a sót.

2

Tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Aztán várjuk a csodát, vagyis hogy felfusson az élesztő. Az akkor van, amikor a tej az élesztővel szörnyen néz ki.

3

A hozzávalókat beletesszük egy kellően nagy tálba. Először a lisztet, majd a többit is bele, só ne maradjon ki, a vajat pedig érdemes kicsit meglangyosítani, könnyebb vele dolgozni. A legvégén jöhet bele a felfutott élesztő tejjel együtt az egész trutyi.

4

Én utálok tésztát gyúrni, ezért szégyen, nem szégyen, én gumikesztyűt húzok hozzá. A tésztát nem kell nagyon alaposan kidolgozni, álljon össze, ne ragadjon túlzottan.

5

Lisztezett felületen kinyújtjuk, és hajtogatjuk. Hagyjuk kelni egy fél órát, majd újra nyújtuk és hajtogatjuk. Adunk még neki egy negyed órát, kinyújtjuk, a tetejét esetleg késsel bevagdaljuk (nem kötelező), majd kiszaggatjuk / összevágjuk. Sajtos rúdnak elég egy kés, sajtos pogácsának valami egy szaggató, de lehet pohár is.

6

Egy (kettő) sütőpapírral bélelt tepsibe berakosgatjuk, megkenjük a +1 tojással, megszórjuk a sajttal, és 250 fokon megsütjük.