Kategória

Gyors kakaós diós kevert süti - béna módra, mert én nem vagyok egy mesterszakács. Enyhén szólva. Amint a képen is látható, ronda lett, de határozottan finom. A díszítést türelmetlenségből adódóan elhagytam, de mehet rá csokimáz, vagy simán porcukor, de jó volt vaníliafagyival tálalva is. A lényeg maga a süti 🙂

Gyors kakaós diós kevert süti
Előkész.30 percElkész.30 percÖssz.1 óra
 25 deka vaj, Rama, kinek mi a kedvence
 25 deka cukor, xiilit, eritrit, mindegyikkel működik
 4 db tojás
 1 cs sütőpor
 25 deka liszt
 1 evőkanál kakaópor, cukrozatlan,
 10 deka darált dió, mogyoró, mandula, ami otthon van
 1 adag lefőzött kávé
 (1-2 löttyintés sütőrum, aroma, de ez nem feltétlenül szükséges)
 1 üveg magozott meggy, de másfél se baj 🙂
1

A vajat a cukorral szép simára és habosra kell keverni. Határozottan géppel.

2

A tojásokat ügyesen szétválasztjuk, héjdarabokat szükség esetén kivadásszuk, fehérje pihen, a sárgák pedig a vajas cukorba kerülnek. Ismét keverünk, amíg egynemű nem lesz.

3

Jöhetnek a száraz részek, a liszt, a sütőpor, a kakaópor, nem árt fokozatosan, és nem elkapkodva. Ha géppel csinálod, a por szállni fog, ha ész nélkül nekiesel, mint néha én, amikor nem gondolkozom.

4

Ha ez megvan, jöhet még bele a dió, végül a kávé és a rum, ha úgy döntöttél, teszel bele. De tényleg elhagyható, anélkül is tökéletes lesz. Kísérletező kedvűek tehetnek bele lekvárt, meggylevet, darabos mandulát, vagy diót. De ezek egyike sem kötelező.
Ha kész, egy nem túl kemény tésztafélénk lesz,

5

A félretett tojásfehérjéből kemény habot verünk. Én leheletnyi sóval, de nem mindenki szerint kell bele, szokás kérdése.
Ha kész a hab, és a fejre fordított tálból sem jön ki, akkor mehet bele a tésztakezdeményünkbe. Nagy, laza, de határozott mozdulatokkal. Semmiképp sem belekeverjük, mint egy rántásnál, és itt már hagyjuk békén a gépet.

6

Jöhet a tepsi. Vaj (részemről határozottan a folyékony Ramara szavazok, de másik is jó) és liszt, vagy darált cukrozott dió a liszt helyett is szuper. Ha kész, mehet bele a tészta.

7

A szép egyenletesre igazgatott tésztára jön a lecsepegtetett meggy. Mivel nekem a laza csak úgy elszórjuk művelet nem megy, ezért én gondosan belepakolom szép sormintát alkotva. A precizitás könnyebb, mint a művészi összevisszaság.

8

A végén jól megsütjük, tűpróbáig. Ha a végén tűpárnához hasonlít, az ízén nem ront, nyugi. Segít az előmelegített sütő, 180 fokra, és kb. 25-30 perc kell neki.

9

A díszítés külön művészet, nekem sose jut rá idő, mert még az előtt megeszik, hogy igazán hidegre hűlne. 🙂

Hozzávalók

 25 deka vaj, Rama, kinek mi a kedvence
 25 deka cukor, xiilit, eritrit, mindegyikkel működik
 4 db tojás
 1 cs sütőpor
 25 deka liszt
 1 evőkanál kakaópor, cukrozatlan,
 10 deka darált dió, mogyoró, mandula, ami otthon van
 1 adag lefőzött kávé
 (1-2 löttyintés sütőrum, aroma, de ez nem feltétlenül szükséges)
 1 üveg magozott meggy, de másfél se baj 🙂

Lépésről lépésre

1

A vajat a cukorral szép simára és habosra kell keverni. Határozottan géppel.

2

A tojásokat ügyesen szétválasztjuk, héjdarabokat szükség esetén kivadásszuk, fehérje pihen, a sárgák pedig a vajas cukorba kerülnek. Ismét keverünk, amíg egynemű nem lesz.

3

Jöhetnek a száraz részek, a liszt, a sütőpor, a kakaópor, nem árt fokozatosan, és nem elkapkodva. Ha géppel csinálod, a por szállni fog, ha ész nélkül nekiesel, mint néha én, amikor nem gondolkozom.

4

Ha ez megvan, jöhet még bele a dió, végül a kávé és a rum, ha úgy döntöttél, teszel bele. De tényleg elhagyható, anélkül is tökéletes lesz. Kísérletező kedvűek tehetnek bele lekvárt, meggylevet, darabos mandulát, vagy diót. De ezek egyike sem kötelező.
Ha kész, egy nem túl kemény tésztafélénk lesz,

5

A félretett tojásfehérjéből kemény habot verünk. Én leheletnyi sóval, de nem mindenki szerint kell bele, szokás kérdése.
Ha kész a hab, és a fejre fordított tálból sem jön ki, akkor mehet bele a tésztakezdeményünkbe. Nagy, laza, de határozott mozdulatokkal. Semmiképp sem belekeverjük, mint egy rántásnál, és itt már hagyjuk békén a gépet.

6

Jöhet a tepsi. Vaj (részemről határozottan a folyékony Ramara szavazok, de másik is jó) és liszt, vagy darált cukrozott dió a liszt helyett is szuper. Ha kész, mehet bele a tészta.

7

A szép egyenletesre igazgatott tésztára jön a lecsepegtetett meggy. Mivel nekem a laza csak úgy elszórjuk művelet nem megy, ezért én gondosan belepakolom szép sormintát alkotva. A precizitás könnyebb, mint a művészi összevisszaság.

8

A végén jól megsütjük, tűpróbáig. Ha a végén tűpárnához hasonlít, az ízén nem ront, nyugi. Segít az előmelegített sütő, 180 fokra, és kb. 25-30 perc kell neki.

9

A díszítés külön művészet, nekem sose jut rá idő, mert még az előtt megeszik, hogy igazán hidegre hűlne. 🙂

Gyors kakaós diós kevert – béna módra