Kategória

Ez a tejszínes kalács nagyon egyszerű, alig néhány hozzávalóból áll, viszonylag könnyű elkészíteni, lusták és kezdők is megbirkóznak vele. A furfangos része a fonás, de lehet rajta egyszerűsíteni nyugodtan. A receptet anyukámtól kaptam, de ez sajnos semmilyen előnyt nem biztosított nekem. 

Tejszínes kalács
Előkész.1 óra 30 percElkész.30 percÖssz.2 óra
 1 kg liszt, ha rögtön kettőt sütnél, és miért ne tennéd? El fog fogyni, nyugi. Ha csak egyet akarsz, akkor felezd a hozzávalókat egyszerűen.
 120 g cukor
 2 mokkáskanál só
 4 dkg élesztő
 4 deci tejszín
 2 deci tej, amiből nem biztos, hogy mind kelleni fog
 2 db tojás + 2 db tojássárgája, lustáknak 4 tojás, + 1 tojás a tetejére a kenéshez
1

Ha van géped, csak szórj bele mindent, és hagyd rá a nehezét.

Ha kézzel készíted, akkor se ess kétségbe, én is kipróbáltam, és az eredményen nem változtatott (értsd: nem tudtam elrontani). Ebben az esetben mérd ki a lisztet, tedd bele a sót, cukrot, a közepébe a tojásokat, tejszínt és a tejet, a végén pedig morzsold rá az élesztőt is.

Itt rögtön két csalás, amit én elkövettem. Az egyik, hogy én a cukros langyos tejbe tettem az élesztőt, és hagytam felfutni, és úgy öntöttem hozzá.
A másik, hogy nekem nem volt türelmem a tojásokat szétválasztani, fehérjét megmenteni, a végén vagy kiborítom, vagy elfelejtem, így inkább az egész tojásokat beletettem a tésztába. A tejből viszont egy kicsit kevesebbet használtam.

2

A dagsztás trükkösnek hangzik, és nem elég csak úgy nagyjából összedolgozni a tésztát. Amikor összeállt, kivéve a tálból valóban erőteljes mozdulatokkal dolgozunk rajta egészen addig, amíg egy gyönyörű fényes, rugalmas tésztát kapunk, ami nem ragad.

Amikor eddig eljutottunk, kelni hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten kb. fél órát, és addig életet lehelünk a karunkba.

3

Ha szépen megkelt, feldaraboljuk kicsi gombócokra. Az én esetemben ez 12 lett, mert két kalácsot akartam hatos fonással készíteni. Persze szabdaláskor még nem lesz gombóc, azt ki kell szépen alakítani a levágott darabokból. Ha megvagyunk, megint hagyjuk pihenni kb. egy negyed órát.

4

Mindegyik gombócból készítünk egy kígyót, és összefonjuk. Ez elég trükkös, én például nem vagyok már rutinos hatos fonásból, ezért segítséget kértem, és a mellékelt videóból meg is kaptam. (https://youtu.be/999N9-ZN1fg)

5

Ha kész a fonás, lekenjük tojással, és még mindig hagyjuk egy 30-40 percet kelni.

6

A legvégén 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kivéve, akinek vadonat új, piszok gyorsan sütő masinája van. Ők esetleg úgy járnak, mint én, hogy trükközni kell, hogy ne égjen meg, ne legyen száraz, de süljön át. Ehhez lejjebb vettem a hőfokot, és tettem rá egy fóliát védelemnek.

Az eredmény a képen.

7

Nyilvánvaló, hogy én nem vagyok egy konyhatündér, de a kalácsaim az összes elkövetett bűnöm ellenére irtó puhák, illatosak, finomak lettek, és uzsonnára bizony elfogytak.

Hozzávalók

 1 kg liszt, ha rögtön kettőt sütnél, és miért ne tennéd? El fog fogyni, nyugi. Ha csak egyet akarsz, akkor felezd a hozzávalókat egyszerűen.
 120 g cukor
 2 mokkáskanál só
 4 dkg élesztő
 4 deci tejszín
 2 deci tej, amiből nem biztos, hogy mind kelleni fog
 2 db tojás + 2 db tojássárgája, lustáknak 4 tojás, + 1 tojás a tetejére a kenéshez

Lépésről lépésre

1

Ha van géped, csak szórj bele mindent, és hagyd rá a nehezét.

Ha kézzel készíted, akkor se ess kétségbe, én is kipróbáltam, és az eredményen nem változtatott (értsd: nem tudtam elrontani). Ebben az esetben mérd ki a lisztet, tedd bele a sót, cukrot, a közepébe a tojásokat, tejszínt és a tejet, a végén pedig morzsold rá az élesztőt is.

Itt rögtön két csalás, amit én elkövettem. Az egyik, hogy én a cukros langyos tejbe tettem az élesztőt, és hagytam felfutni, és úgy öntöttem hozzá.
A másik, hogy nekem nem volt türelmem a tojásokat szétválasztani, fehérjét megmenteni, a végén vagy kiborítom, vagy elfelejtem, így inkább az egész tojásokat beletettem a tésztába. A tejből viszont egy kicsit kevesebbet használtam.

2

A dagsztás trükkösnek hangzik, és nem elég csak úgy nagyjából összedolgozni a tésztát. Amikor összeállt, kivéve a tálból valóban erőteljes mozdulatokkal dolgozunk rajta egészen addig, amíg egy gyönyörű fényes, rugalmas tésztát kapunk, ami nem ragad.

Amikor eddig eljutottunk, kelni hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten kb. fél órát, és addig életet lehelünk a karunkba.

3

Ha szépen megkelt, feldaraboljuk kicsi gombócokra. Az én esetemben ez 12 lett, mert két kalácsot akartam hatos fonással készíteni. Persze szabdaláskor még nem lesz gombóc, azt ki kell szépen alakítani a levágott darabokból. Ha megvagyunk, megint hagyjuk pihenni kb. egy negyed órát.

4

Mindegyik gombócból készítünk egy kígyót, és összefonjuk. Ez elég trükkös, én például nem vagyok már rutinos hatos fonásból, ezért segítséget kértem, és a mellékelt videóból meg is kaptam. (https://youtu.be/999N9-ZN1fg)

5

Ha kész a fonás, lekenjük tojással, és még mindig hagyjuk egy 30-40 percet kelni.

6

A legvégén 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kivéve, akinek vadonat új, piszok gyorsan sütő masinája van. Ők esetleg úgy járnak, mint én, hogy trükközni kell, hogy ne égjen meg, ne legyen száraz, de süljön át. Ehhez lejjebb vettem a hőfokot, és tettem rá egy fóliát védelemnek.

Az eredmény a képen.

7

Nyilvánvaló, hogy én nem vagyok egy konyhatündér, de a kalácsaim az összes elkövetett bűnöm ellenére irtó puhák, illatosak, finomak lettek, és uzsonnára bizony elfogytak.

Tejszínes kalács – nem csak húsvétra