Kategória

Ez a villámgyors túrós rétes a kedvenc rétesünk. A gyerekek szeretnek mindent, ami süti, a túrós az én szívem csücske, ráadásul iszonyú gyorsan elkészülök vele. Türelmetleneknek ideális. Széségversenyt a sietségnek köszönhetően ritkán nyernék vele (soha), de ennél a sütinél ez nálunk nem is feltétel.

Villámgyors túrós rétes - türelmetlen csemetékkel rendelkezőknek
Előkész.5 percElkész.35 percÖssz.40 perc
 Fél kiló túró
 2 db tojás, én előnyben részesítem az L méretűt, de itt nem fontos
 2 evőkanál vaníliás cukor, lehet bolti, de házilag készített is
 1 citrom reszelt héja, vagy bolti citromhéjreszelék, narancs héjával is működik
 cukor ízlés szerint, kb 10 deka, a xylit vagy eritrit nem pont annyira édes, kóstolni kell
 búzadara, 1-2 evőkanál, érzés szerint
 picike só
 olvasztott vaj, olaj, tejföl
 1 csomag réteslap
1

A túróval kezdem, mert a réteslap kényes jószág.
Tehát fogok egy szögletes tálkát 😀
Ennek oka, hogy két rétes lesz, és én képtelen vagyok kerek tálból elfelezni a túrót. Igen, ilyen bénán is lehet sütni. Ahogy gyerekkoromban mondták: innen szép nyerni!
Szóval a tálba megy a túró, a cukor, a vaníliás cukor, a kb. egy csipet só, a búzadara és a citromhéj.
A két tojást szétválasztom, a sárgáját belekeverem, a fehérjét egy kis cukorral és néha pár csepp citromlével kemény habbá verem, és úgy forgatom hozzá.
Kivéve, amikor tényleg rohanok, és nem érek rá, vagy semmi hangulatom ezzel küzdeni, ilyenkor szép csendben belekeverem csak a tojásokat, és mélyen hallgatok róla.

2

A búzadaráról: általában segít felszívni a túró által engedett nedvességet. Nem egyformák a búzadarák, nálunk legalábbis több "méretben" kapható, egészen por, és majdnem zsemlemorzsa méretű, és a megszokott "normális" is elérhető. Erre nem árt figyelni.
Lecserélhető étkezési keményítőre is.

3

Előkészítem a tepsit, kibélelem sütőpapírral, hogy ne akkor kelljen vele foglalkoznom, amikor már a rétest tenném bele.

4

Következik a tánc a réteslapokkal. Előkészületnek szükség van egy nedves, nem víztől csöpögő tiszta konyharuhára. Erre kerül az első lap. Könnyen szakad, könnyen kiszárad, macerás, én ezért is csinálom tempósan. Mindenesetre ezzel hatékonyan segít abban, hogy a rétes tényleg villámgyors legyen.
Egy lap kerül a nedves konyharuhára, és megkenem. Nem, még nem a túróval. Hogy ki mivel keni, az elég változatos, nekünk az olaj - olvaszott vaj - tejföl keverék vált be, picike cukorral. De sokan csak olvasztott vajjal, mások csak olajjal kenik meg.
A megkent lapra kerül még egy, megkenem, amíg négy nap lesz szépen egymáson.

5

A negyedik lapra teszem a túró felét. A konyharuha segítségével feltekerem, a végeit behajtom, és a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Elkészítem a másodikat is ugyanígy.

6

Utolsó lépésként lekenem a tetejüket és oldalukat a kencémmel. Másoknál ez simán olvasztott vaj, vagy tejföl, mint írtam, ízlés dolga, hogy ki mennyire ropogósan szereti.
Sütni 200 fokon szoktam, és nem kell neki több 20 percnél, de ez függ a sütőtől, érdemes rá figyelni menet közben. A még nem eléggé ropogós és szénné sült között kábé egy pillanat telik el 🙂

7

Mondanám, hogy szépen megvárom, míg kihűl, megszórom porcukorral, felszelem és hasonlók, de ez nem lenne igaz. Még forrón körülálljuk a tepsit, az ujjunkat gyakran a szánkba kapjuk hűtés céljából, és mindenféle extra nélkül bekebelezzük az éppen elkészült túrós rétest.

Hozzávalók

 Fél kiló túró
 2 db tojás, én előnyben részesítem az L méretűt, de itt nem fontos
 2 evőkanál vaníliás cukor, lehet bolti, de házilag készített is
 1 citrom reszelt héja, vagy bolti citromhéjreszelék, narancs héjával is működik
 cukor ízlés szerint, kb 10 deka, a xylit vagy eritrit nem pont annyira édes, kóstolni kell
 búzadara, 1-2 evőkanál, érzés szerint
 picike só
 olvasztott vaj, olaj, tejföl
 1 csomag réteslap

Lépésről lépésre

1

A túróval kezdem, mert a réteslap kényes jószág.
Tehát fogok egy szögletes tálkát 😀
Ennek oka, hogy két rétes lesz, és én képtelen vagyok kerek tálból elfelezni a túrót. Igen, ilyen bénán is lehet sütni. Ahogy gyerekkoromban mondták: innen szép nyerni!
Szóval a tálba megy a túró, a cukor, a vaníliás cukor, a kb. egy csipet só, a búzadara és a citromhéj.
A két tojást szétválasztom, a sárgáját belekeverem, a fehérjét egy kis cukorral és néha pár csepp citromlével kemény habbá verem, és úgy forgatom hozzá.
Kivéve, amikor tényleg rohanok, és nem érek rá, vagy semmi hangulatom ezzel küzdeni, ilyenkor szép csendben belekeverem csak a tojásokat, és mélyen hallgatok róla.

2

A búzadaráról: általában segít felszívni a túró által engedett nedvességet. Nem egyformák a búzadarák, nálunk legalábbis több "méretben" kapható, egészen por, és majdnem zsemlemorzsa méretű, és a megszokott "normális" is elérhető. Erre nem árt figyelni.
Lecserélhető étkezési keményítőre is.

3

Előkészítem a tepsit, kibélelem sütőpapírral, hogy ne akkor kelljen vele foglalkoznom, amikor már a rétest tenném bele.

4

Következik a tánc a réteslapokkal. Előkészületnek szükség van egy nedves, nem víztől csöpögő tiszta konyharuhára. Erre kerül az első lap. Könnyen szakad, könnyen kiszárad, macerás, én ezért is csinálom tempósan. Mindenesetre ezzel hatékonyan segít abban, hogy a rétes tényleg villámgyors legyen.
Egy lap kerül a nedves konyharuhára, és megkenem. Nem, még nem a túróval. Hogy ki mivel keni, az elég változatos, nekünk az olaj - olvaszott vaj - tejföl keverék vált be, picike cukorral. De sokan csak olvasztott vajjal, mások csak olajjal kenik meg.
A megkent lapra kerül még egy, megkenem, amíg négy nap lesz szépen egymáson.

5

A negyedik lapra teszem a túró felét. A konyharuha segítségével feltekerem, a végeit behajtom, és a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Elkészítem a másodikat is ugyanígy.

6

Utolsó lépésként lekenem a tetejüket és oldalukat a kencémmel. Másoknál ez simán olvasztott vaj, vagy tejföl, mint írtam, ízlés dolga, hogy ki mennyire ropogósan szereti.
Sütni 200 fokon szoktam, és nem kell neki több 20 percnél, de ez függ a sütőtől, érdemes rá figyelni menet közben. A még nem eléggé ropogós és szénné sült között kábé egy pillanat telik el 🙂

7

Mondanám, hogy szépen megvárom, míg kihűl, megszórom porcukorral, felszelem és hasonlók, de ez nem lenne igaz. Még forrón körülálljuk a tepsit, az ujjunkat gyakran a szánkba kapjuk hűtés céljából, és mindenféle extra nélkül bekebelezzük az éppen elkészült túrós rétest.

Villámgyors túrós rétes – türelmetlen csemetékkel rendelkezőknek